18.10.2014

Neptunuksen kaste


Manta ylitti päiväntasaajan ja siirtyi eteläiselle pallonpuoliskolle kohdassa 25 astetta 21 minuuttia läntistä pituutta. Se oli meille kolmas kerta, kun ylitimme päiväntasaajan eli "linjan". Aiemmat kaksi kertaa tapahtuivat Tyynellä valtamerellä yli 10 vuotta sitten.

Ensimmäinen päiväntasaajan ylitys on purjehtijalle tärkeä saavutus. Silloin saa merenjumala Neptunuksen kasteen ja voi sanoa olevansa todellinen merenkulkija. No, kaste on tietysti leikkimielinen perinne, joka on saanut alkunsa sota- ja kauppalaivoilla.

Kasteseremonian voi jokainen toteuttaa mielensä ja mielikuvituksensa mukaan. Aikoinaan laivoilla seremoniaan osallistui Neptunuksen lisäksi muun muassa lääkäri, jonka sekoittama "lääke", pahanmakuinen juoma oli kulautettava kurkkuun. Varsinainen kastaminen tapahtui upottamalla pää vesisaaviin. Ei aina niin hauskaa.

Meidän ensimmäinen päiväntasaajan ylityksemme tapahtui Tyynellä valtamerellä vuonna 2002. Se olikin todellinen valtamerikaste, sillä Auli joutui uimaan päiväntasaajan yli roikkuen köyden varassa veneen perässä. Kapu ei saanut mennä veteen, vaan hänen piti vahtia näkyikö lähistöllä haikaloja. Silloin ei tuullut, joten uiminen oli ihan miellyttävä kaste.
Kapun kaste oli hikisempi. Neptunus määräsi hänet pukeutumaan pipoon, kaulaliinaan ja hanskoihin sekä ottamaan lumilaudan esiin ja teroittamaan sen kantit. Neptunuksen meille määräämä lääkejuoma maistui kitkerältä ja siitä tuli hieman pyörryttävä olo.
Tarkkaan ottaen ylitimme päiväntasaajan läntisellä pituuspiirillä kohdassa 88 astetta 38 minuuttia. Olimme matkalla pohjoisesta etelään.

Vuonna 2003 purjehdimme eteläiseltä pallonpuoliskolta pohjoiselle. Päiväntasaajan ylitys tapahtui pituuspiirillä 147 astetta 52 minuuttia läntistä pituutta. Neptunus ei enää määrännyt lääkettä, joten sallimme itsellemme hyvänmakuista juomaa ylityksen kunniaksi.

Kolmas päiväntasaajan ylityksemme tapahtuikin sitten Mantan matkalla syyskuussa tänä vuonna (2014), juuri syyspäivän tasauksen aikaan. Auli nukkui ja Hanski oli vahtivuorossa, joten mitään seremonioita ei vietetty. Olimmehan jo kokeneita Neptunuksen väkeä.

Löydätkö ylityskohdat kartalta? Pituuspiirit ovat:
25° 21' L
88° 38' L
147°52' L

Syyspäivän tasauksena Aurinko on suoraan päiväntasaajan yläpuolella. Tästä eteenpäin eteläinen pallonpuolisko on kallistuneena aurinkoon päin eli aurinko ikäänkuin siirtyy etelään. Kun pohjoisella pallonpuoliskolla on syksy ja talvi, on eteläisellä puoliskolla kevät ja kesä. Kun Suomessa vietetään joulua, on meillä Patagoniassa keskikesä!

Kun vaihtaa pallonpuoliskolta toiselle, täytyy muistaa lukea sääkarttaa uudella tavalla. Tuuli pyörii matala- ja korkeapaineessa eri suuntaan riippuen siitä, ollaanko pohjoisella vai eteläisellä pallonpuoliskolla.

Pohjoisella pallonpuoliskolla matalapaineessa tuulee vastapäivään, korkeapaineessa myötäpäivään (kuin kello).
Eteläisellä pallonpuoliskolla matalapainessa tuulee myötäpäivään (kuin kello) ja korkeapaineessa tuulee vastapäivään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.